Som klänningsnörd googlar jag ofta efter dyra och vackra klänningar. Ibland drömmer jag om att få lov att bära en av dem någon gång, men för det mesta håller jag mig till att studera deras skönhet. Och rätt ofta också förvånas över hur mycket vissa klänningar kostar.

De absolut dyraste klänningarna är inte alltid de mest uppseendeväckande. (Få kan tex jämföra sig med Lady Gagas köttklänning?) Det är inte heller alltid så att priset står i relation till skönheten.

Den tredje dyraste klänningen: spindelvävs-diamantklänning

Den klänning som är tredje dyrast i världen är värld 67 miljoner kronor. Det är en minimal klänning formad som ett spindelnät och överströdd av diamanter. Designern är Scott Henshall. Den visades första gången 2004 av Samantha Mumba som bar den på premiären av filmen Spider Man.

Jag vet inte om jag skulle våga visa mig i en klänning där såpass lite hud täcks, men det var åtminstone en väldigt passande klänning till just den filmen.

Den näst dyraste klänningen: “Abaya”

Abaya är en traditionell muslimsk dräkt, och denna klänning är en vacker variant av den. En klänning med svart bas utsmyckad med röda blommor. Designern är Debbie Wingham. Klänningen är värd 130 miljoner kronor och sägs vara prydd med 2000 diamanter och 14-karats guld. En av diamanterna ska vara en röd diamant som är den enda i sitt slag.

Även om jag vet att det är en muslimsk dräkt får den mig att tänka på folklore-kultur, och det gör att jag gillar den. Trots allt ingen dröm att bära (fast jag skulle inte säga nej om jag fick den).

Den dyraste klänningen: “Nightingale of Kuala Lumpur”

Den allra dyraste klänningen som finns är en kreation av Faiyzali Abdullah. Det är en röd aftonklänning överströdd med Swarowski-kristaller och prydd av en 70-karats diamant. Tyget är silke, chiffong, satin och taft. Den är en glittrande pärla till klänning, med ett vackert fall i tyget, som böljar ut på golvet. Den första gången den visades var 2009 och det beräknade priset är motsvarande 222 miljoner kronor.

Det här är min favorit av de tre. Inte för att den är dyrast, utan för att den är så väldigt vacker. Den drömmer jag ibland om att få bära. Fast jag har ingen aning om när det skulle passa, gissar att de middagar jag blir bjuden på inte är riktigt i den nivå som klänningen kräver. Så kanske lika bra ändå, att jag aldrig kommer komma i närheten av den.

Världens dyraste klänningar