Mitt klänningsintresse tog sin början på allvar när jag på högstadiet fastnade för bilderna från Oscarsgalan. Självfallet har jag många favoriter därifrån, både från de första åren jag följde modet på galan, från senare år, och från tiden innan jag själv kollade. Här kommer min all time topp tre:

Plats 3: Natalie Portmans Vintage Christian Dior-klänning från 2012

Den här klänningen är radikal på sitt sätt, eftersom det är en vintage-klänning från 1954. Medan andra jagar efter det senaste, mest banbrytande och iögonfallande lyckades Natalie Portman hitta helt rätt i denna stilrena röda klänning. Klänningen är ärmlös och låter halsbandet få den uppmärksamhet det är värt. Den tar istället plats med sitt vida fall, sin klarröda färg och alla de små svarta prickarna. Det är inte alla som klär i rött, men Portman bär verkligen upp klänningen.

Plats 2: Audrey Hepburns White floral dress från 1954

Hepburn bar en enkel svart klänning i Frukost på Tiffany’s som blivit ikonisk, och jag tycker inte att denna ligger så långt efter. Hubert de Givenchy som designat klänningen var en nära vän till henne, och gjorde förmodligen sitt yttersta för att ge henne den vackraste klänning han kunde skapa. Gjord i ett ljust blommigt tyg är den verkligen en dröm, och är typisk för 1950-talet med sin ringning, hur midjan är markerad med ett skärp, och den klockade kjolen som når halvvägs ned till knät.

Plats 1: Lupita Nyong’os Prada-klänning från 2014

Den klänning som blivit min favorit var den som Lupita Nyong’o bar 2014. Jag får väl erkänna att det till viss del är hon som gör klänningen så elegant. Hon bär den så vackert, och den ljust blå färgen är som gjord för henne. Den är ett mästerverk i pastell, och jag älskar hur den rör sig i mjuka vågor kring hennes fötter när hon går.

Det finns så otroligt många snygga, unika och speciella klänningar, och jag försökte hålla mig till att göra en topp tre, men måste ändå nämna en till. Sångerskan Björk hade en klänning som kanske inte är den finaste jag sett, men som ändå måste vara en av de mest minnesvärda klänningarna från Oscargalans röda matta. Den var formad som en svan, med halsen hängande kring Björks hals, och kroppen som ett stort vitt fluff av tyll. Året var 2001 och designern var Marjan Pejoski, och klänningen får vara en bubblare här, även om den inte platsar på min lista.

Mina favoritklänningar från Oscarsgalan