En klänning man inte skulle vilja ha på sig på ett bröllop (eller för den delen någon annan gång heller) är Lady Gagas köttklänning.

Lady Gaga är känd för att ha extrema kläder, som ofta ses som galna. När hon dök upp i en klänning gjord av kött på MTV Video Music awards verkar hon ändå ha förvånat de flesta. Uppmärksamheten blev enorm och jag tror hon fick rubriker i alla tidningar i hela världen (åtminstone näst intill). Som marknadsföring var den ett bra val, fast var det hennes tanke?

Varför en köttklänning?

Lady Gaga uttalade sig och sa själv att den inte var menad som en provokation mot till exempel veganer, utan att man kan tolka den på många olika sätt. En av de saker hon själv nämnde var att hon inte är något ”piece of meat”, och menade att kvinnor behandlas som kött av män. Hon sa också att vi måste kämpa för våra rättigheter.

Designen

Den som designat klänningen var Franc Fernandez. Lady Gaga hade även en personlig stylist som heter Nicola Formichetti. Vem av dem som bar ansvaret för skor, väska och hatt, som också var gjorda av kött, är oklart. Både accessoarer och klänning tillverkades av matchande tunna köttbitar.

Nu när det gått några år och man kan se på klänningen mer med distans än med chockartade känslor, så kan man väl konstatera att ovandelen av klänningen känns relativt välsydd. Den är figurnära med några olika lager, och en mjukt rundad halslinning. Nederdelen är mer präglad av att det är köttslamsor den är gjord av. Fast egentligen vet jag inte om designen i sig spelar så stor roll, vem tänkte ens på den?

För den som fascineras av Lady Gagas köttklänning är det kanske intressant att veta att hon ett par år senare lät tillverka ännu en klänning av kött.

Lady Gagas köttklänning