Det finns klänningar som blivit ikoner. En del minns vi från Oscarsgalan och andra röda mattor, andra av klänningarna kommer från filmens värld. Filmen har kanske en speciell förmåga att få oss att minnas kläder, eftersom de där är omgärdade av karaktärer, handling, och de känslor som finns i en viss scen.

Marilyn Monroes vita klänning

Marilyn Monroe bar i filmen Flickan ovanpå en vit halterneckklänning med plisserad kjol, och den måste vara en av de mest kända klänningarna. Klänningen är från 1955 och 50-talet syns verkligen i designen, framförallt i kjolens längd, plisseringen och hur livet är skuret. Klänningen kallas White ivory cocktail dress och designer var William Travilla. Mest känd är den inte för sitt utseende, utan för att den blåser upp i en av filmens mest kända scener.

Anita Ekbergs klänning i La Dolce Vita

Anita Ekberg bar en svart klänning i La Dolce Vita (Det ljuva livet). Klänningen var mycket speciell, men det som gjort att man minns den är nog också i detta fallet scenen i filmen. Hon bär den i den helt legendariska scenen där hon badade i en fontän i Rom (närmare bestämt Fontana di Trevi). I filmen spelar hon en amerikansk filmstjärna och i fontänen är hon inte ensam, utan får sällskap av en man som verkar sugen på att kyssa henne. Klänningen designades av Piero Gherardi Debra-Paget.

Lady Gagas köttklänning

Lady Gaga kom 2010 till MTV Video music awards i en klänning helt gjord av kött, senor och andra djurdelar. Även accessoarerna var gjorda i det minnesvärda materialet. Klänningen skapade mycket uppmärksamhet, en viss debatt och många spekulationer om vad den egentligen stod för. Lady Gaga själv sa att det handlade om ett ställningstagande för kvinnors rättigheter. Kanske inte en klänning vi minns för att vi önskar att vi ägde eller fick bära den, men minns den gör vi. Designer var Franc Fernandez.

Jennifer Lopez Versaceklänning

År 2000 kom Jennifer Lopez till Grammygalan i en grön silke- och chiffon-klänning. Den fick väldigt mycket uppmärksamhet för att den dolde så väldigt lite. Urringningen var historisk eftersom den nådde en bit nedanför naveln, och framsidan av kjolen är extremt kort. Inga privata delar är dock synliga. Det tråkiga med klänningen är att många minns chockeffekten, men få minns det vackra tyget eller dess speciella skönhet. Baksidan av klänningen är inte alls lika snålt tilltagen, utan där får det skira tyget komma till sin rätt. Designer var Donatella Versace.

Klänningarna vi aldrig glömmer