Den vita klänningen

Bröllopsklänningen är nog den klänning man lägger mest vikt vid i hela ens liv. Det som är vanligast är den vita klänningen, även om den kan se ut på väldigt många olika sätt. En del vill ha en enkel och ganska rak, andra vill ha massvis med volanger. Det finns klänningar som har broderier, de som är överströdda av pärlor, de som slutar vid knät, och de som har ett släp som sträcker sig långt ut på golvet.

Till den vita bröllopsklänningen kan man ha olika typer av accessoarer. Vanligt är slöja, tiara, olika typer av smycken, och såklart ett par snygga skor. Brudbuketten kanske inte räknas som accessoar, men den kommer de flesta titta mer på än vilka smycken man nu än väljer. (Förutom vigselringarna då.)

Ett av de tidigaste exempel man känner till på en vit bröllopsklänning är från 1600-talet. I början av 1800-talet blev det etablerat som färg på bröllopsklänningar för överklassen, och inte förrän efter första världskriget blev det allmänt etablerat.

Den vita färgen har setts som ett tecken på brudens oskuld, men den symboliken finns nog inte kvar hos så många, utan vill man ha en vit klänning så har man det, oavsett hur ens sexliv sett ut. Är man inte så glad för det vita är andra ljusa färger också populärt, tex kan motsvarande klänningar finnas i ljusgult, champagne, eller blekt rosa. Tilltalas man inte av stilen överhuvudtaget kan man ha en klänning i vilken färg eller modell man känner för.

Brudtärnor

Finns det en eller flera brudtärnor ska deras klänningar traditionellt matcha brudens klänning i färg. Det behöver inte vara samma färg, och modellerna brukar vara stiliga men får inte ta fokus från bruden. Det är bruden som bestämmer hur hon vill att tärnorna ska vara klädda, så det brukar inte bli särskilt mycket grubblande över klänningsval för tärnorna själva.

Gäster

Bröllopsgäster förväntas ha en viss typ av kläder, vilket anges på inbjudan. De färger som inte är ok är svart och vitt, och inte heller gäster ska överglänsa brudens klänning. Det finns fem olika nivåer i klädkoden:

  • Högtidsklädsel. Då förväntas man ha folkdräkt eller frackklänning/balklänning, som är en lång klänning. (Har man en klänning i stil med de på Oscarsgalan  är det vid denna klädkod den ska fram.)
  • Jackett. Då ska man ha en aftonklänning, men något mindre tjusig, och den ska inte räcka ner till golvet.
  • Smoking. Då gäller ungefär samma som vid jackett, en något mindre tjusig aftonklänning som inte ska nå ner till golvet. Byxdress är ett alternativ för den som inte gillar klänningar.
  • Mörk kostym. Då ska man ha en festlig klänning eller kjol med topp. Klänningen bör inte gå ända ner till golvet, men det är något mindre strikt på dessa sista nivåer.
  • Kavaj. Då förväntas man komma i en klänning, byxdress eller i kjol med topp, som är finare än vardagsklädsel. Det är det minst uppklädda alternativet.

Det händer även att det är fri klädsel vid bröllop, då får man ha på sig vad man vill, men man bör fortfarande undvika vitt och svart.

Klänningar till bröllop